Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme pouze, když Vám máme co říct.
- Úvod
- Ajaja
MISE
Chceme ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy.
Taková čokoláda, která není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným chuti a zdraví prospěšných látek.
Chceme vytvářet udržitelné vztahy mezi námi, farmáři i lidmi milujícími čokoládu
a zodpovědným přístupem se starat o blaho naší planety.
O NÁS
Celé naše dobrodružství začalo, když kamarád Martin přivezl z Guatemaly čokoládu od původních obyvatel střední Ameriky. Ochutnávka této mayské čokolády pro nás byla neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky můžeme říct, že jsme prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které jsme si dosud kupovali. Začali jsme se o čokoládu více zajímat a zjistili jsme spoustu zajímavých věcí. Třeba, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat. Nebo že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše nás inspirovalo k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE.
A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení a přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první kousek překvapil, probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání.
Řemeslo
Výroba čokolády se stala zapomenutým uměním. Přitom ještě za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. S Ajalou navazujeme na tuto tradici a snažíme se dělat s pomocí starých metod i moderních postupů tu nejlepší čokoládu na světě.
Boby
Používáme výběrové kakaové boby z ověřených destinací, jako jsou Střední a Jižní Amerika. Dbáme na to, aby šlo o původní oblasti, kde byly boby pěstovány odjakživa. Díky tomu víme, že je o rostliny výborně postaráno . Důkazem je jeho výtečná chuť, s níž se běžné kakaové boby nemohou srovnávat.
Česká výroba
Všechny naše čokolády osobně vyrábíme v Česku, konkrétně v Brně. Jen tak můžeme zaručit 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke každé jednotlivé tabulce.
Dobré vztahy
Vše souvisí se vším a vytváření udržitelných vztahů s dodavateli i přírodou je naší největší prioritou. S farmáři spolupracujeme buď přímo nebo co nejtěsněji. Dostanou tak za kakao více peněz, zlepší kvalitu svého života a mají větší motivaci starat se o kakaovníky ještě lépe. Výběrové kakao roste ve stínu vysokých stromů, takže jeho pěstování přispívá k záchraně pralesa. Na obaly využíváme ručně tištěné papíry Calico z Česka a snažíme se nacházet místní zdroje i u dalších surovin.
VÝROBA
CO JE PRO NAŠI ČOKOLÁDU DŮLEŽITÉ?
Čas
Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v naší manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.
Poctivý přístupMožná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády.
KvalitaSe supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu.